15. des. 2011

DISPOSISJON “Analyse av Byens metafysikk-Rolf Jacobsen”

--> av Kristina Tobiassen og Karoline Kvande

INNLEDNING:
- Handling: Fortelle kort hva diktet handler om

Type dikt: Følelser og sjanger/tema

- Forfatterportrett

Rolf Jacobsen:
Rolf Jacobsen ble født i Kristiania, og bodde på Hamar. Han levde fra 1907-1994. Han var forfatter , og var en av de første modernistiske lyrikerne i Norge. Han fikk kritikerprisen for “Brev til lyset” i 1960.

HOVEDDEL:
- Struktur – strofer, inndelingen av diktet, ingen rytme/rim

- Språket i diktet – mye ord, menneskelige forklaringer (besjeling , gi gjenstander liv)

AVSLUTNING:
- Konklusjon

- Egne oppfattelser.

- Minner diktet deg om noe.

- Budskapet i diktet (fattig/rik, miljøbevisst?)
(nevne metaforen “østens skyhøie menneskealper”)
Analyse: “Byens metafysikk – Rolf Jacobsen”

- Karoline Kvande og Kristina Tobiassen

Rolf Jacobsen:
Rolf Jacobsen ble født i Kristiania, og bodde på Hamar. Han levde fra 1907-1994. Han var forfatter , og var en av de første modernistiske lyrikerne i Norge. Han fikk kritikerprisen for “Brev til lyset” i 1960.

Oppgaver side 412:
1) Karakteristiske trekk ved bildebruken er naturlige og menneskelig livstegn på materielle ting, som egentlig ikke har noe tegn til liv.
Slik vi tolker metaforen “østens skyhøie menneskealper” er at det virker som et litt fattigere strøk. På østkanten er det mye tettere befolket, og flere mennesker som bor oppå hverandre, mens på vest er det rikere mennesker, og mer spredning på “villaene”.
2) Vi setter de første tre strofene inn i en avdeling og så deler vi de to neste i en avdeling, og til de to siste i en avdeling for seg.

8. des. 2011

Landstrykere (1927)

Landstrykere er en bok av Hamsun fra 1927. Det er første roman i “landstryker- trilogien, eller August-trilogien. Romanen omhandler August og Edvart, på deres reiser rundt i Norge på mer eller mindre tilfeldige steder. Boken følges opp av August, tre år senere, og til slutt Men livet lever, som kom i 1933. August er hovedkarakteren i bøkene.

Landstrykerne beskriver konflikter mellom en tradisjonell husholdning og et moderne handels- og industrisamfunn, slik det vokste seg frem i Norge i siste halvdel av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet.

Den ble filmatisert i 1989. Filmen handler om en gutt som heter Edvart, og hans venn August. August bringer den nye tid til Polden. En fattig grend på Nordlandskysten. Hans fantasier og idéer skaper forhåpninger og kaos i samfunnet.

Lekse onsdag 7 desemner.

Beklager, men dette glemte jeg å gjøre, Petter. Skylder på heldagsprøve i matte, men det unnskylder ikke .

1. des. 2011

Sværmere av Knut Hamsun

Fra bok til film --> Telegrafisten

3) Vi ser resten av filmen. Bloggtekst: Kort handlingsreferat. Plasser Svermere i Hamsuns forfatterskap. Påstand: Telegrafisten er en "typisk Hamsun"-historie.

Filmen Telegrafisten er basert på boka Sværmere av Knut Hamsun. Den handler om Ove Rolandsen, en telegrafist, som har lite penger, men er sjarmerende og helt klart damenes Jens. Rolandsen blir mye diskutert og snakket om i bygda, og han er også oppfinner og har funnet opp ett nytt fiskelim. Problemet hans er at han har så lite penger, så han gjør alt han kan for å skaffe penger for å kunne sende limet til Tyskland. Filmen baserer seg mye på at Rolandsen gjør flere forsøk på å skaffe penger, men mislykkes opp til flere ganger, samtidig som dramaet rundt han faller sammen. Han er også forelsket i Elise, datteren til Mack, “sjefen” i bygda. Til slutt får han tak i penger, og får sendt fiskelimet til Tyskland. Etter dette gjør han en avtale med Mack, og blir hans partner. Rolandsen er blitt en rik og vellykket mann, da han også får sin Elise.

Sværmere kom ut i 1904, og ligger omtrent midt i forfatterskapet til Hamsun. Det er en roman som ikke er blant de mest kjente, og er heller ikke blant de mest typiske Hamsun-romanene. Sværmere mangler den psykologiske dybden som personene i de mest kjente romanene hans har. Sværmere er i stedet en litt lett komedie, som bygger seg opp på samme måte som en vanlig typisk komedie. Med en innledning hvor det bygger seg opp, og så faller det meste sammen, og så går det bra til slutt allikevel. Samtidig som personene også er litt typer. Den typen som er dameelsker, og kommer unna med det meste har man sett flere steder.