27. sep. 2010

Snorre Sturlason

Snorre Sturlason ble født i ‘78/’79 og var en islandsk høvding, historiker og skald. En skald er norrøn dikter og poet som ofte arbeidet fro konger og høvdinger med å gjenfortelle tidligere store heltedåder. Snorre var en del av islands viktigste ætt, og ble oppdratt hos Jon Loptsson.
I 1206 flyttet han til Reykholt, og her bodde han.
I 1224 gikk han inn i et formuefelesskap med den rike arvingen Hallveig Ormsdotter, og ble islands rikeste mann.
Fra 1215-1218 og 1222-31 var Snorre lovsigemann og spilte en viktig rolle for islandsk politikk. De to årene han ikke var lovsigemann, var han i Norge og Sverige og ble utnevnt til lendmann av kong Håkon Håkonsson. Snorre ble kalt til Norge i 1237, og sluttet seg til Skule, men dro tilbake til Isalnd i 1239, selv om kongen gav han forbud om å reise.
Snorre hadde en fiende ved navn Gissur Torvaldsson, og han fikk i oppdrag å ta Snorre med til Norge eller å drepe han. Gissur valgte det siste, og Snorre døde 23.september 1241.
Snorre Sturlason har skrevet mye, blant annet Edda, en lærebok i skaldskap.
(To be continued...)

21. sep. 2010

norsk lekse

MIDDELALDEREN: guder og helter

S. 59
”Tøm teksten”

1. middelalderen heter middelalderen, fordi den er en midt i mellom to store tidsepoker. Antikken og renessansen.

2. Litteratur som fantes i Norge i middelalderen er ikke- religiøs høvisk litteratur som ridderdiktning om modige heltedåder og uoppnåelig kjærlighet. Det fantes også lærde tekster om historie, filosofi og vitenskap, samt tekster som gir innsikt i dyder og god oppførsel.
Det var også den norrøne litteraturen i Norge og Island om vikingtiden og guder.

3. Det som kjennetegner høvisk litteratur er at det er ridderdikting, og handler om modige riddere, fantastiske heltedåder og ofte uoppnåelig kjærlighet.

4. Dødsriket består av 3 deler:
Helvete – skjærsilden – himmelen

Helvete: her blir de ulike dødssyndene straffet med grufulle ting, og jo lenger inn i jorden man kommer, jo verre blir det. Innerst inne sitter Lucifer fastfrosset.

Skjærsilden: Her blir sjeler renset gjennom forskjellige lidelser og når de er rene nok kan de komme til himmelen.

Himmelen: I Paradis de rene sjelene gjennom ni himler, før de kan møte gud i den tiende.

5. Tristan og Isolde er et nytt syn på kjærlighet, fordi følelsene dems har mye større betydning, og det er romantisk, det gamle synet så skulle kjærligheten være basert på en fornuftig avtale mellom sekter.

6. Det som kjennetegner ridderdikting er at det handler om kjærlighet og helter og modighet.

7. Den norrøne litteraturen ble til på 100- 1200- tallet.

8. En islendigesaga er sagalitteratur som er en del av prosalitteraturen. Det handler om islandske helter og slekter i konflikt med hverandre på 800- og 900- tallet, men de ble ikke skrevet ned før på 100- 1200- tallet.

9. Skalden som skriver lyrikken kan uttrykke seg på 3 forskjellige måter. Han kan enten kalle noe ved dets rette navn, han kan bruke poetiske ord (heiti) eller han kan bruke et rebusaktig språkbilde (kenning).

Kenning: sverdets høgsete – hånd
Smykkets selje – kvinne
Heiti: ganger – hest
Viv – kone

10. Eddadikt er dikt som er skrevet på 1200—tallet, men trolig er overlevert muntlig i flere hundre år. Disse diktene inneholder visdomsord og råd for god oppførsel i konkrete situasjoner.
Skaldekvad er dikt som er skrevet på skaldens tid, og kan omhandle hylling av konger, eller skildring av personlig føleser som sorg og kjærlighet.

11. Den yngre Edda er prosalitteratur som historieskriving og lærebøker.




”Tenk deg om”

3.
Jeg tror litteraturen i Norge i middelalderen har fått liten plass i norske lærebøker fordi den ikke hadde så mye med hvordan vi som nordmenn levde. Den var kun oversatt for å gi oss humor og gøy på fester og tilstelninger. Det var veldig få som kunne lese og skrive, og dermed var ikke litteratur så viktig for oss. Det er viktigere å få oss til å lære om den litteraturen som omhandler hvordan vi levde på den tiden. Den oversatte litteraturen hadde ikke så mye med hvordan vi levde, den var bare et bonus som fortalte oss om historier fra de andre landene i Europa.

19. sep. 2010

VM :)

Da er det snart VM i marathon i padling!
Reiser til onsdag, åå, som jeg gleder meg:)
Det er alltid så gøy å reise slik som det her, i sommer var jeg i både Nottingham, Tyskland og Moskva, og nå reiser jeg til Spania, rett ved Barcelona<3 digg!
Blir spennende å se hvordan det går, gruer meg en del da, det er VM. Hallo!
Men tenker at jeg bare må padle, og så ser vi hvordan det går. Det er jo 22 km vi skal padle tror jeg, så blir et stykke. det vil si 5 runder á 4,3 km, som vil si 5 overbæringer! uæææ, jeg dæver. hm, jaja, men uansett hva som skjer,

SPANIA, here I come<3

7. sep. 2010

RAVNENE

Fortalt baklengs og utvidet.


9 måneder fengsel er en hard straff. Mennene som ble dømt nekter å ha gjort det, og mener de ble dømt uskyldig. Verdier til over 50 000 kroner ble stjålet, og bevismateriale er overalt i hyttene. 10 hytter øst for Stavanger har hatt innbrudd av de samme mennene. Hyttene er blant annet frastjålet TV-er og lydanlegg. Varene ble ikke funnet, siden de to mennene som var av utenlandsk opprinnelse trolig har solgt varene i hjemlandet allerede. De to litauiske mennenes advokat nekter å snakke om hendelsen.
Historie fra virkeligheten. Fortalt kort og kronologisk.

RAVNENE

To menn går inn i en hytte. Stjeler som ravner.
Nekter skyld. Blir dømt. 9 måneder ubetinget.

Fabel - forkortet versjon med egne ord

Mauren og duen.

Forkortet og med egne ord.


Det var en gang en maur som falt i vannet da han skulle drikke.
En due så dette og kastet et løvblad til han. Mauren kom seg opp på det, og drev sakte men sikkert inn til land.
Vel framme så mauren en fuglefanger som ville fange duen. Mauren løp bort til mannen, og bet han i leggen akkurat i tide. ”Au!” ropte mannen, og dermed var duen borte.

- Med godt samhold kan de svakeste vinne.

FABEL- utvidet :)

Mauren og duen.

Utvidet versjon

Det var en gang en litenmaur som ville ned til vannet å drikke litt, for han var så inderlig tørst. Det tar nemlig på å være en arbeidsmaur. Da lente han seg litt for langt utover kanten av springvannet så at han falt i vannet. Det satt en pen due på en gren i parken og så
på dette. Hun så at den stakkars mauren ikke kunne svømme, så hun nappet løs et blad fra et løvtre og kastet det elgant ut på vannet til mauren. Den klarte såvidt å karre seg opp på det, og siden førte vinden mauren og bladet sakte men sikkert innover mot land.

Da mauren var kommet seg trygt på land, fikk den øye på en skummel fuglefanger som krøp lydløst bortover marken mot det treet der duen som så fint hadde reddet han satt.
Fuglefangeren hadde et fuglenett i hånden. Mauren skjønte straks hva han var ute etter, og kjente hjerte hoppe i halsen.

Så fort han kunne pilte mauren bort til mannen. Den nådde fram akkurat da fuglefangeren løftet nettet for å fange den intetanende duen som hadde vært så søt mot mauren tidligere.
På en-to-tre krøp mauren opp på leggen til mannen forbi alle de ekle hårene, for dem var det mange av, og så beit han til av alle krefter.
"Au da!" ropte mannen og slapp fuglenettet ned for å klø seg på leggen som sved så veldig.
Da han ville løfte nettet opp igjen, var duen for lengst fløyet sin vei, og han ble stående igjen som et dumt spørsmålstegn.

Med godt samhold kan de svakeste vinne.