14. sep. 2011

Karen - en novelle av Alexander Kielland


  1. Komposisjon:
    a) Novella forteller tre historier, hvilke? Referer kort hva som skjer i de tre historiene.

    KAREN OG POSTMANNEN: Karen jobber på Krarup kro, hun er ei spinkel jente, men veldig vakker. Alle mennene snur seg etter henne når hun kommer. Hun er forelsket i postmannen, og en dag blir hun gravid. Disse faktene fører til at hun tar livet sitt.

    HAREN OG REVEN: Reven ligger lenge og lusker på haren, han gjør alt riktig og lager ikken en lyd, men i det øyeblikket før han skal angripe smetter haren av gårde. Den hører et plask.

    VINDEN: Skofter retning og lager storm og blest når den vil.

    b) Hva er sammenhengene mellom historiene?
    Haren og reven er et symbol på Karen og postmannen. Postmannen er kledd i rødt og er en mann med respekt. Reven bærer også en rød kappe, og er et av de lureste dyrene i skogen. Haren er den spinkle grå skikkelsen som alltid ser undrende ut, og er et symbol på Karen som også er både spinkel og vakker, med grå øyne og undrende uttrykk. Postmannen gjør som reven ved å lure Karen, han gjør også alt riktig, men når Karen hører om at postmannen har familie, “spretter” hun unna og drukner seg selv, i det hun treffer vannet skvetter haren og smetter av gårde, og reven og postmannen sitter igjen og skjønner ingenting. Vinden gjør at vi hele tiden veksler mellom de to historiene.


2. Innhold:


a) Gi en karakteristikk av Karen.


Karen er liten og spinkel. Hun har grå øyne og er utrolig vakker. Mennene på kafeen snur seg etter henne. Øyenbrynene hennes danner alltid en bue slik at hun ser forundret ut. Men har en blå kjole, og gjør aldri feil. Hun har alltid kontroll, og gir ikke en lyd fra seg. Bortsett fra en gang, mister hun kontrollen, og det er da postmannen kommer inn døra.

b) Hvor i teksten finner vi de første antydningene om at postføreren og Karen har et forhold?
Antydningene om at postføreren og Karen har et forhold er når postføreren er på vei til kroa, og han maser skikkelig på postskaren om at de skal til kroa. Han kjefter skikkelig på han. Deretter kommer de til kroa, og det blir fullstendig kaos, og plutselig blir postføreren borte, og Karen blir borte.

c) Hva forteller oss at Karen tar sitt eget liv?
Det som forteller oss at Karen tar sitt eget liv er at hun stormer ut av sitt eget rom, vekk fra kafeen. Og tilslutt hører vi et plask, og hele historien vender om.

3. Virkemidler:



a) Hvilke virkemidler bruker Kielland i fortellingen om reven og haren? Om vinden? Hvilken funksjon har de i novella?
Kielland velger å bruke to ulike parallellhistorier, om Karen og postmannen, om reven og haren, som på slutten møtes. I tillegg er det en tredje historie om vinden, som binder de to historiene sammen. Han har et lite eventyrpreg over novella, i og med at det er tre historier. Han begynner med: Det var en gang, og inne i teksten snakker han om haren som danser over isen. Han forteller aldri ting som de er, men antyder slik at det er opp til leseren å dømme.
Virkemidlene har god funksjon i novella og de ulike tingene gjør det tydelig at historien er nøye gjennomtenkt og at ingenting er tilfeldig.

b) Kommenter første og siste setning.
Første og siste setning er like; “Det var en gang i Kraruo kro, en pike som het Karen”. Første setning starter hele novella på en litt eventyrlig måte, mens den siste setningen brukes på en måte slik at historien føles virkelig, og det er en skummel advarsel.



4. Typisk Kielland?


a) Kielland var en mester i antydningens kunst; alt det vesentlige ble bare antydet. Gi eksempler på dette fra Karen.
Han antyder at Karen og postføreren er forelsket da det blir kaos i kroen i det postmannen kommer, akkurat som om kroen blir følelsene til Karen i det hun ser postføreren.
Han antyder at Karen er gravid ved å hele tiden fortelle at kjolen hennes er for liten.
Han antyder at Karen tar livet sitt ved å fortelle at haren hørte et plask.

b) Begrunn at Karen er en realistisk novelle. Da må du først ha en oversikt over typiske trekk i realismen. Tendens? Problemer under debatt? Synsvinkelbruk? Personbeskrivelse? Miljøskildring?
Denne rakk vi ikke besvare.

2 kommentarer:

  1. Gode svar, mange gode poeng og observasjoner.

    SvarSlett
  2. Dette var til stor hjelp, men er det noen som kan hjelpe meg med det siste spørsmålet dere ikke rakk å besvare?

    SvarSlett